+38 (067) 740 50 84 +38 (095) 200 92 25

Як підготувати камін до опалювального сезону ?

Як підготувати камін до опалювального сезону ?

   Підготовка каміна до опалювалювального сезону так само важлива, як і перевірка та обслуговування інших опалювальних приладів. Перш, ніж вирішите розпочати опалювальний сезон розпалюванням каміна, слід перевірити, серед іншого, систему димовідведення та герметичність камінної топки. Відповідно до європейських норм, технічне обслуговування димової труби повинно проводитись принаймі двічі на рік, що є надзвичайно важливим з точки зору безпеки. Перевірте, на що ще варто звернути увагу !

   З якого часу і по який триває опалювальний сезон !

Донедавна вважалося, що опалювальний сезон розпочинається приблизно 15 жовтня і триває до 25 квітня. Однак, правила змінюються, і тепер ми визначаємо опалювальний сезон як період, коли погодні умови викликають необхідність постійної подачі тепла в приміщення, де на постійній основі перебувають мешканці.

Природно, що люди, які опалюють свої приміщення самостійно, не прив’язані ніякими правилами, тому можуть запускати опалення та камін, коли самі приймуть про це рішення. Зазвичай в нашій кліматичній зоні опалювати починають в жовтні, коли дні ще теплі, але вечори вже досить прохолодні, що призводить до охолодження кімнат. На практиці можна припустити, що опалювальний сезон в Україні триває близько 6 місяців - з жовтня по квітень.

   Як підготувати камін до зими ?

Кожен початок опалювального сезону пов’язаний з необхідністю обстеження систем опалення,а також виконанням необхідних профілактичних робіт. Те-ж саме стосується і камінів. Перш, ніж Ви вирішите розпалити вогонь, зверніть увагу на герметичність корпусу камінної топки, а токож на стан ущільнювачів навколо дверцят і скла. Якщо вони виглядають зношеними, замініть їх. Герметичний корпус камінної топки має вирішальне значення для підтримки правильного процесу горіння в каміні, оскільки виключає неконтрольований приплив повітря ззовні в камеру горіння. Заміна ущільнювачів також важлива з міркувань безпеки, оскільки це запобігає потраплянню диму та неприємного запаху в жиле приміщення.

.

Найчастіше потрібно замінити ущільнювач довкола дверцят та скла. На щастя, цей процес нескладний, і такий вид обслуговування цілком можна виконати самостійно. Проте, самому провести комплексне обслуговування каміна досить склладно, тому перед початком сезону рекомендуємо скористатися послугами сажотруса та спеціаліста, який обстежить технічний стан конструкції каміна. Досвідчений сажотрус очистить димохід від сажі, золи, деревних залишків, що збереже його робочу придатність. Подальше очищення димоходу та камери горіння на протязі сезону вже можна проводити самостійно.

Перед початком сезону з камінної топки необхідно видалити залишки деревини та інші забруднення. Спеціальні наконечники для пилососа дуже допомагають у видаленні попелу. Наступним кроком має стати миття топки з використанням професійних препаратів, призначених для цього. Коли внутрішня сторона каміна чиста, перевірте її на наявність тріщин та пошкоджень, які можуть стати перешкодою для користування каміном.

   Як безпечно топити в каміні ? 

Ми зобов’язані подбати про камвн не тільки перед початком опалювального сезону, але і під час нього. Особливо варто відзначити регулярний огляд камери згоряння камінної топки та димоходу. Їх стан має ключове значення для підтримки незалежної теплової ефективності каміна. Це пов’язано з тим, що утворена при горінні сажа осідає на внутрішніх стінках каміна. Цей шар утворює своєрідну ізоляцію, яка значно ускладнює проникнення тепла всередину.

 Корисні аксесуари для чищення камінних топок:

  - щипці

  - скребок

  - щітка

При цьому варто пам’ятати, що слід уникати матеріалів і препаратів з абразивними властивостями, оскільки вони можуть подряпати скло каміна. Тому важливо очищати його безпечними препаратами. Це особливо важливо з естетичних міркувань, адже важко милуватись полум’ям в каміні крізь брудну та недоглянуту шибку.

Ще одне важливе питання, на яке варто звернути увагу, пишучи про те, як підготувати камін до зими, це також саме паливо, яке ми використовуємо. Варто пам’ятати, що в каміні не можна спалювати неправильно збережені дрова, вологість яких перевищує 20%. Вологі дрова утворюють більше диму з меншим нагріванням. Тому планувати покупку деревини варто значно раніше початку опалювального сезону. Найкраще купувати їх після закінчення попереднього сезону, коли ціни на паливо нижчі. Тоді навіть мокра деревина зможе нормально просохнути в сухому місці до початку нового сезону.

Замовлення:

Отримання консультації

Наш менеджер передзвонить вам, дізнається всі деталі і зробить замовлення на ваше ім'я

Знайшли дешевше?

Наш менеджер передзвонить вам і запропонує ще кращий варіант